Hengityssuojaimen ja kasvomaskin valinta

Hengityssuojaimia käytetään moneen eri tarkoitukseen. Eri tarkoituksiin tulee valita oikeanlainen suojain. Hengityssuojaimia käytetään erilaisten pölyjen, kuten metalli-, puu- ja siitepölyn suodattamiseen. Lisäksi suojaimet suodattavat erilaisia kaasuja, bakteereja ja viruksia. Hengityssuojaimet ovat hyödyllisiä astmaatikoille, kun ilmassa on katu- tai siitepölyä. Jossain tapauksissa se voi kuitenkin pahentaa oireita, koska suojaimet myös lisäävät hengitysvastusta. Tällä hetkellä suojaimia käytetään erityisesti Covid-19 eli koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn ympäri maailmaa. Suojainten tehokkuudesta koronaviruksen ehkäisyyn on olemassa monia eri tutkimuksia, joiden perusteella esimerkiksi WHO ja THL ovat tehneet maskisuosituksia.

Suodatinsuojaimet

Suodatinsuojaimet suojaavat käyttäjäänsä pölyiltä, ja kaasuilta, sekä viruksilta ja bakteereilta. Ne eivät suojaa hapenpuutteelta, mutta suodattavat epäpuhtauksia. Suodatinsuojaimia on olemasssa visiireillä ja hupuilla, sekä puolinaamareina. Joissain hengityssuojaimissa on vaihdettava suodatin, joka on useimmiten aktiivihiiltä.

Hengityslaitteet

Hengityslaitteet huolehtivat myös käyttäjän hapen ja ilman saannista, joko letkun tai kannettavan säiliön kautta. Hengityslaitteita tulee käyttää, kun työympäristön happipitoisuus on alle 17%.

Hengityssuojaimien suodatustehokkuudet ja EN 149 standardi

Euroopan unionin EN 149 standardin mukaiset FFP -maskit jaetaan kolmeen eri luokkaan: FFP1, FFP2 ja FFP3. EN 149 standardi on ollut käytössä vuodesta 2001 lähtien ja se pitää sisällään materiaalit, tuotteen suorituskyvyn, maksimivuodon ja pakkauksen. Mikäli standardissa on merkintä “NR” (not reusable) se tarkoittaa, että hengityssuojain ei ole uudelleenkäytettävä. Merkintä “R” (reusable) puolestaan tarkoittaa, että suojain on uudelleenkäytettävä, eli sitä voi käyttää useampana päivänä. Merkintä “V” (valve) tarkoittaa, että hengityssuojain on varustettu venttiilillä. Sairaaloissa käytetään henkilökohtaisia ja kertakäyttöisiä hengityssuojaimia, kun hoidettava potilas sairastaa ilmateitse tarttuvaa tautia, jonka hiukkaskoko on alle 5 mikrometriä.

FFP1

FFP1-luokan suojaimet suojaavat ärsyttäviltä pölyiltä, kuten esimerkiksi rakennustyömaa-, hiili-, alumiini- tai siivouspölyltä. FFP1-suodattavan puolinaamarin käytännön suojauskerroin on 4. FFP1-hengityssuojaimet suodattavat vähintään 80 prosenttia ilmassa olevista hiukkasista, ja ne saavat vuotaa (inward leakage) maksimissaan 22 prosenttia. Yleensä FFP1-suojaimet tunnistaa keltaisesta kuminauhasta.

FFP2

FFP2-luokan suojaimet suojaavat lisäksi terveydelle vaarallisilta nestemäisiltä ja kiinteiltä hiukkasilta, kuten siitepölyiltä. Niitä käytetään myös lasi- ja lääketeollisuudessa, sekä maataloudessa. FFP2-suodattavan puolinaamarin käytännön suojauskerroin on 10. FFP2-hengityssuojaimet suodattavat vähintään 94 prosenttia ilmassa olevista hiukkasista, ja ne saavat vuotaa (inward leakage) maksimissaan 8 prosenttia. Yleensä FFP2-suojaimet tunnistaa joko sinisestä tai valkoisesta kuminauhasta.

FFP3

FFP3-luokan suojaimet suojaavat myös myrkyllisiltä pölyiltä, esimerkiksi home- ja keramiikkapölyltä, sekä asbestilta. Tämäkään hengityssuojain ei kuitenkaan suojaa kaikelta, esimerkiksi typpioksidilta. FFP3-suodattavan puolinaamarin käytännön suojauskerroin on 20. FFP3-hengityssuojaimet suodattavat vähintään 99 prosenttia ilmassa olevista hiukkasista, ja ne saavat vuotaa (inward leakage) maksimissaan 2 prosenttia. Yleensä FFP3-suojaimet tunnistaa punaisesta kuminauhasta.

N95

N95-hengityssuojain on luokitus, jonka myöntää Yhdysvaltojen FDA eli Food and Drug Administration. Nimi N95 viittaa siihen, että se suodattaa ainakin 95 prosenttia ilmassa olevista hiukkasista. N95 on Yhdysvaltojen markkinoiden yleisin hengityssuojain, joka suojaa hiukkasilta, mutta ei kaasuilta ja höyryiltä. Vastaava hengityssuojainluokitus Kiinassa on KN95 ja Euroopassa FFP2, joskin ne eivät aina välttämättä täytä toistensa hieman poikkeavia kriteerejä. 3M toi markkinoille ensimmäiset N95-hengityssuojaimet vuonna 1972, jonka Sara Little Turnbull oli suunnitellut.

Kirurginen suu-nenäsuojus

Kirurginmaskeja eli kirurgisia suu-nenäsuojuksia käytetään sairaanhoitohenkilökunnan puolesta suojaamaan potilaita taudinaiheuttajilta, kuten viruksilta ja bakteereilta. Ne eivät kuitenkaan suojaa käyttäjäänsä taudinaiheuttajilta yhtä hyvin, kuin muita itseltään. Kirurgin suojaimet kuitenkin suojaavat käyttäjäänsä eristeroiskeilta. Kirurgin maskeja aloitettiin käyttämään 1960-luvulla ja ne korvasivat kangasmaskit, joita sairaanhoitohenkilökunta oli aiemmin käyttänyt. Aasian maissa kirurgiset maskit ovat myös muodissa ja osa pop-kulttuuria erityisesti Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Kasvomaski

Kasvomaskit eivät ole varsinaisia hengityksensuojaimia, eivätkä ne suojaa käyttäjäänsä yhtä tehokkaasti kuin hengityssuojaimet. Niiden teho perustuu pääasiassa siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä oikein. FFP1-, FFP2- ja FFP3-hengityssuojaimet suojaavat käyttäjäänsä, kuten hoitohenkilökuntaa paremmin. Kasvomaskit voivat olla kangasmaskeja, mutta ne voivat olla valmistettuja myös muusta materiaalista. Vaikka kasvomaskit eivät suojaakaan yhtä hyvin, kuin hengityssuojaimet, estävät ne kuitenkin myös pisaroiden leviämistä. Lasten tulisi valita maski joka istuu hyvin lasten kasvoille, hengityssuojaimet ovat usein liian suuria lasten kasvoille. 

Kansanmaski

Kansanmaski tai kansansuojain ovat termejä, joilla viitataan kasvomaskeihin.

Hengityssuojaimen tai kasvomaskin valinta ja käyttö

Hengityssuojainta valittaessa tärkeintä on käyttötarkoitus. Kasvomaskia valittaessa kannattaa valita maski, joka sopii kasvoille hyvin ja jonka läpi pystyy hengittämään helposti. Maskeja kannattaa varata mukaan useampi, jotta niitä voi tarvittaessa vaihtaa.Käsidesipulloa kannattaa kantaa mukana, jotta kädet voi desinfioida ennen uuden maskin laittoa. Maskiin ei tulisi koskea käytön aikana, eikä sitä tulisi siirtää otsalle tai leuan alle. Jos sinun on kuitenkin koskettava maskiin käytön aikana, muistathan desinfioida kädet ennen ja jälkeen. Käytettyä maskia ei tule käyttää uudelleen, ellei sitä ole pesty oikeaoppisesti. Maski tulee poistaa kasvoilta nauhoista kiinni pitäen. Maskin likaantuessa tai kostuessa se tulisi vaihtaa uuteen. Kertakäyttöiset maskit tulee heittää suoraan roskikseen. Mikäli sinulla on uudelleenkäytettävä maski, olisi se hyvä laittaa joko muovipussiin tai pesukoneeseen suoraan käytön jälkeen. Kangasmaski tulee pestä vähintään 60 asteessa tai keittää sitä 5 minuuttia vedessä, johon on lisätty pesuainetta. Pesun jälkeen maski kuivataan raittiissa ilmassa.

Katso tarkemmat kasvomaskin käyttöohjeet.

Katso erilaisten kasvomaskien ja hengityssuojainten valikoimamme ja alennukset, painamalla tästä. Valikoimassamme on muun muassa lasten maski.

Lähteet

https://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/apuvalineet-laakitys/hengityssuojaimet

https://www.ttl.fi/tyoymparisto/henkilonsuojaimet/kaytto-ja-valinta/hengityksensuojaimet/

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

https://en.wikipedia.org/wiki/N95_mask

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/hengityksensuojaimien-kaytto

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja

https://en.wikipedia.org/wiki/FFP_standards